Mediateknik – i framtiden sedan 1973

Varberg, 231005 – I år firar vi stolt 50 år av en resa som startade med en enkel vision och som nu har utvecklats till något större och betydelsefullt. Mediateknik grundades 1973 av Jan Åke Carlstein och Tomas Johansson i Varberg. Det är med tacksamhet och värme vi reflekterar över deras betydelsefulla insatser för vår organisation. Jan-Åke Carlstein föddes 1942 och gick tyvärr bort 2009, medan Tomas Johansson har varit en nyckelperson genom åren, kontinuerligt bidragande till vår framgång.

Ny väg

Från att ha varit en mindre antennfirma och reparationsverkstad förändrades allt 1985, på en bakgård i Varberg. Våra grundare, Jan-Åke Carlstein och Tomas Johansson, monterade tillsammans en parabolantenn för att ta emot TV signaler via satellit. Detta öppnade upp helt nya vägar för transmission av signaler och ett TV-utbud som vid den här tiden var hisnande. Detta var början på en spännande resa som skulle ta Mediateknik mot framtidens teknologi.

Kabel-TV

1987 inledde vi samarbeten med bl.a. Riksbyggen, Varberg Energi och Varbergs Bostad AB. Denna tid markerade också starten på vad som senare skulle bli Varbergs Kabel-TV, med över 10 000 anslutna hushåll. Mediateknik tog ledningen inom utbyggnad, service, support och jourhantering. Sedermera blev detta också en etablerad teknik för att transportera Internet. Vid den här tidpunkten byggde Mediateknik även egna nät och var med och startade SPA, som senare skulle bli operatören Sappa.

Ett familjärt bolag

Idag drivs företaget av Kjell-Åke Karlsson, Tomas Johansson och Martin Carlstein (Jan-Åkes son). En stark familjekoppling finns i organisationen, med Jan-Åkes andra son, Christian, och hans barnbarn Alex, som också är en del av vårt dedikerade team. Denna kontinuitet och familjeanda är en del av Mediatekniks kärna och värderingar.

Nationell leverantör

På 2020-talet fortsatte Mediateknik att diversifiera och erbjuda en bredare uppsättning tjänster. Vi blev en nationell leverantör av fibertjänster och etablerade oss som en kvalitetsorienterad B2B-operatör. Vi lanserade även de populära livestreamtjänsterna MEDcast och MEDview.

Mediateknik idag

Mediateknik har vuxit och stärkts genom åren. Vi har över 20 kompetenta och drivna medarbetare, och vår omsättning närmar sig 50 miljoner kronor. Vårt nätverk sträcker sig över hela landet, och vi betjänar över 1300 företag och tusentals privatpersoner med en eller flera tjänster från Mediateknik.

Mediateknik i Framtiden

Mediateknik siktar på att vara mer än bara en teknikleverantör. Genom vårt senaste initiativ, MEDcloud en molntjänst för kamerasensorer med AI, strävar vi efter att bidra till en tryggare framtid. Vi tror också att denna teknik har potentialen att stödja den fysiska handeln genom att erbjuda datadrivna insikter som kan öka lönsamheten och möta utmaningarna som den minskande fysiska handeln står inför i våra städer. Vi är i början av denna resa och fortsätter att utforska nya sätt att leverera värdefull information, alltid med ett starkt fokus på integritet.

Vi firar 50 år

Vi vill tacka våra grundare, Jan Åke Carlstein och Tomas Johansson, samt alla våra medarbetare, partners och kunder som har varit en del av vår resa. Vi minns Jan-Åke Carlsteins vars person och värderingar stämmer väl överens med de kärnvärden som idag finns i företaget – Nyfikenhet, Hjälpsamhet, Pålitlighet och Mod. Tillsammans ser vi fram emot nästa 50 år och vårt fortsatta engagemang för innovation, god service och att skapa en bättre framtid.Vår historia och framtid i årtal
Mediateknik – I framtiden sedan 1973

Mediateknik grundades 1973 av Jan Åke Carlstein i Varberg.
Huvudsaklig aktivitet var då installation av antennsystem, kommunikationsradio samt reparation av radio och TV.

1985 blev ett genombrott i företagets historia. På en bakgård monterade Jan Åke Carlstein och hans kompanjon Tomas Johansson en parabolantenn och efter det tog företaget en helt ny inriktning.

1987 Börjar Mediateknik samarbeta med Riksbyggen, Varberg Energi och Varbergs Bostad AB. Här börjar också utbyggnaden av vad som skulle bli Varbergs Kabel-TV med som mest över 10000 anslutna hushåll. Mediateknik är ansvariga för utbyggnad, service, support och jourhantering.

1990 Bygger vi nya lokaler på Härdgatan 20 i Varberg. Här har vi såväl kontor som butik och lager.

1991 Startar vi tillsammans med 10 av landets största kabel-TV installatörer Svensk Program Agentur (numera Sappa). Sappa hade då som uppgift att förhandla fram vidaresändningsavtal med TV kanaler runt om i världen. Idag är man såväl agent som operatör och finns representerade i hela Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

1994 Skriver Mediateknik avtal med bl.a. Hyltebostäder, Båstadhem och ett antal privata fastighetsägare och bygger central-TV anläggningar runt om i Halland. Under perioden levererar vi TV signal till ca 2000 hushåll i Hallands län.

1998 Installerar vi teknik som gör det möjligt att skicka Internettrafik genom kabel-TV system.

2004 Startar vi tillsammans med Securitaspartnern Larmtjänst bolaget Focus CCTV. Ett bolag som specialiserar sig på övervakningsteknik.

2006 Förvärvar vi en agentur hos Sting Networks och därmed böjar vår resa mot det som skall bli vår huvudsakliga näring idag – IP teknik.

2006 Mediateknik börjar leverera telefoni samt Internet till privatpersoner och företag i Varbergs stadsnät, net@seaside.

2008 Startar vi bolaget IP Delivery Group (IPDG) tillsammans med utvecklingsbolaget Zemware. IPDG levererar idag samtliga IP tjänster (bredband, telefoni) som Mediateknik distribuerar till slutkund. IPDG har samarbetspartners runt om i Sverige.

2012 Levererar vi TV (analog, digital och IP), telefoni och bredband till tusentals hushåll och företag i framförallt Varberg i närområdet men även runt om i landet . Vi vill ta så stort ansvar i kedjan som möjligt då detta innebär en trygghet för våra kunder.
Vi är av PTS godkänd teleoperatör, vi är CANT certifierade antenntekniker och vi innehar högsta kreditvärdighet (AAA).

2012 Förvärvar vi merparten av aktierna i Focus CCTV och blir därmed koncern. Mediateknik består numera av 16 medarbetare.

2013 Bygger vi nya kontor, men framförallt en ny serverhall på Härdgatan 11. Inflyttning oktober/november. Samarbetsavtal sluts med Teknikcenter för vidare etablering i Falkenberg. Vårt dotterbolag byter namn till Mediateknik Installation i Varberg AB. Mediateknikkoncernen fyller 40 år!!!

2014  Mediatekniks delägda installationsbolag Mediateknik Installation AB får förtroendet att göra fiberinstallationer för en rad större fastighetsägare i Varbergs kommun.  Etableringen i Falkenberg fortsätter och följs upp av ytterligare 2 orter, Helsingborg och Borås tidigt nästa år. Under de två sista kvartalen 2014 hart CCTV som tjänst slagit igenom ordentligt. Nya koncept som innefattar såväl CCTV som telefoni och bredband till företag kommer att  lanseras under Q1 2015.

2015 Mediateknik levererar nu tjänster till företag och privatpersoner även i Falkenberg, Helsingborg, Borås, Marks kommun, Hylte kommun och Härryda kommun.

2019 Mediateknik är nu en nationell leverantör av fibertjänster mot såväl företag som privatpersoner. Verksamheten omfattar nu också en supermodern datahall där vi dels har vår egen verksamhet men också bedriver colocation. Större fokus läggs nu på högkvalitativa internetleveranser till företag

2021 Lansering av fler företagstjänster. Etablering inom livestream med produkterna MEDcast och MEDview. Implementering av olika AI produkter i våra CCTV-system. Förtroende att leverera AV-system till Varbergs nya simhall, Pingvinen.

2023 Mediateknik befäster sin ställning som en B2B operatör med nästan 1400 företagskunder. Ett nytt affärsområde växer fram i molntjänsten MEDcloud. Övervakningskameror blir supersensorer som med hjälp av AI får flera olika funktioner supereffektiv övervakning som i högre grad värnar om integritet men samtidigt ett analysverktyg som ger anonymiserad data för affärsutveckling och datadrivna beslut.  All lagring och analys sker i Mediatekniks säkra datahall i Varberg, Sverige.

Mediateknik ägs av Carlstein & Johansson samt Kjell-Åke Karlsson


Internet

Surfa obegränsat! Stabilt och blixtsnabbt Internet till ditt hem. Support i världsklass ingår. 

Telefoni

Hemtelefoni är ett bra och prisvärt komplement till mobilen. Stabil med kristallklart ljud.

TV

TV i massor! Hos oss kan du välja och vraka i ett gigantiskt TV-utbud.


Installation

När du väljer operatör kan det vara tryggt att veta det finns riktig kompetens att tillgå.

Vill du veta mer?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig !