KINA-KAMEROR KAN BEHÖVA BYTAS

Kinesiska övervakningskameror kan innehålla “digitala bakdörrar”, befarar danska myndigheter. Polisen skall nu gå igenom kamerabeståndet för att se om en del behöver bytas ut.

Medier har rapporterat om andra fall i Europa där Kina har använt kameror med ansiktsigenkänning, uppenbarligen bland annat för att leta efter oliktänkande. I ett fall fastställdes att en kamera i Italien skickade data till en kinesisk ip-adress, rapporterar mediebolaget Rai.

”Rikspolisen tittar på att det kan vara en säkerhetsrisk, när det generellt inte går att garantera att det inte finns dold tillgång till kameror”, skriver polisen i ett svar till frågor som väckts i den danska riksdagen, folketinget.

De kinesiska tillverkarna Hikvisions och Dahuas kameror står på USA:s ”svarta lista”, och får inte heller användas i Storbritannien, som annars är känt för extremt mycket kameraövervakning.

Källa Aftonbladet (TT)

Mediatekniks övervakningstjänster använder enbart kameror från svenska, världsledande Axis. Kända för sitt starka fokus på säkerhet, hållbarhet och kvalitet.