Förändringar

2023-03-04 Vi höjer säkerheten på ditt e-postkonto

Vi höjer säkerheten genom att ställa högre krav på de lösenord du som kund använder när du loggar in i din mail samt portalsida hos oss. Vi har den 4 mars 2023 skickat sms med information om ett nytt lösenord till dig som använder vår mailtjänst. Observera att vi inte har skickat någon länk som går att klicka på utan enbart information om ett nytt lösenord som du använder nästa gång du loggar in på ditt mailkonto. Detta gör vi för att skydda ditt e-postkonto på ett bra sätt. Om du vill byta ditt lösenord och istället välja ett eget kan du göra detta genom att logga in på portal.mediateknik.net. Där finns också information om vilka krav som ställs på det nya lösenordet till ditt mailkonto. Om du önskar personlig support är du alltid välkommen att ringa oss på tel. 0340-679290.

 


Förändring i kanalutbudet

Den 28 februari 2023 kommer TV-kanalen National Geographic Wild, som ingår i vårt Pluspaket, att utgå ur vårt kanalutbud. I övrigt kommer samtliga nuvarande kanaler, inklusive National Geographic Channel, att finnas kvar precis som tidigare.

 


IP-förändring – publik IP till privat IP

Mediateknik har nu börjat att dela ut privata IP-adresser. Tidigare har alla haft publika IP-adresser. Skiftet görs i etapper och nät för nät så det är inte säkert att just din anslutning blivit ändrad ännu.

Vad detta innebär är att t.ex. din router får en IP som börjar på 10.xx.xx.xx. Denna adress fungerar lika bra att surfa på som en publik IP då vi gör om den till en publik IP på vägen ut mot internet.

Alla molntjänster fungerar som vanligt. Uppkoppling med VPN till jobb eller annan VPN för geo-location eller anonymisering fungerar också som vanligt. Det innebär också ett bättre skydd mot angrepp från omvärlden.

De allra flesta saker såsom hemautomation och kamerasystem m.m. fungerar alldeles utmärkt via privat IP.

Det som inte kommer att fungera är om man själv har en VPN-server hemma som man ansluter till när man t.ex. är på semester i Spanien och vill kolla på SVT-play. Detsamma gäller andra servrar som man har lokalt men inte uppkopplade mot molntjänst.

Då behöver man en publik IP-adress och det ordnar vi utan kostnad och du som kund kan själv administrera detta genom att du loggar in på din portalsida. Har du en privat IP och vill göra om till publik så behöver du göra detta hemma genom portalen, det fungerar inte att byta om du t.ex. gör det på jobbet eller via mobilsurf. Till portalsidan!

Varför gör Mediateknik såhär?

Det är brist på den version av IP-adresser som används idag (IPv4). Nästa version IPv6 har vi också tillgång till men eftersom andra websiter inte är redo så får vi vänta. För att hantera denna brist delar vi istället ut privata IP-adresser och när en session mot internet startas så får den låna en publik IP för denna session. Det kommer att finnas en stor pool med publika IP-adresser och varje publik IP-adress kan hantera många sessioner från flera privata IP-adresser.