Förändringar

2022-06-01

Förändringar i IP-Onlys fibernät i Österåkers kommun/Åkersberga

Nätägaren IP-Only har beslutat att ändra villkor och priser för hushåll anslutna till fibernätet i Österåkers kommun. Detta påverkar dig som kund på följande vis:

  • Tjänsten Internet 100/10 Mbit/s utgår och ersätts av Internet 100/100 Mbit/s. Nytt pris blir 399 kr/mån.
  • Priset på tjänsten Internet 100/100 Mbit/s höjs till 399 kr/mån.

Bakgrunden till förändringarna är att Österåkers kommun tidigare har tillhört ett specialområde som haft en egen tjänste- och prislista i IP-Onlys fibernät. IP-Only har dock beslutat att hushåll anslutna till fibernätet i Österåkers kommun from. april 2022 kommer att omfattas av samma villkor och priser som det övriga nätet i övriga landet.

För dig som kund hos Mediateknik kommer tjänsterna och priserna dock att ändras först from. 1 juni 2022.

Har du frågor om ditt abonnemang är du välkommen att kontakta vår kundtjänst under vardagar kl. 09.00-20.30 på tel. 0340-679290 eller mail info@mediateknik.net.

 


2021-10-28

Teracom moderniserar det digitala marknätet för TV (för TV-mottagning via vanlig antenn) i Halland

Torsdagen den 28 oktober 2021 kommer statliga Teracom (www.teracom.se), som förvaltar det digitala marknätet för TV, att göra en uppgradering för att förbättra bildkvaliteten samt göra att fler kanaler kan sändas i HD-kvalitet i Halland. Detta påverkar endast dig som ser på TV via en vanlig antenn. Om du ser på TV via fiber eller parabol påverkas du inte och kan bortse från denna information.

Uppgraderingen kommer att ske mellan kl. 10.00 och 18.00 den 28 oktober 2021 och i samband med detta kommer det att bli kortare sändningsuppehåll.

Vad innebär uppgraderingen?

Ett flertal kanaler i marknätet för TV kommer att uppgraderas till den moderna komprimeringstekniken MPEG-4. Kanaler som idag sänder både i SD och HD kommer övergå till enbart HD. I samband med uppgraderingen kommer också den regionala nedbrytningen av SVT2 att upphöra.

Vad behöver jag som tittare göra?

För att få fortsatt tillgång till alla TV-kanaler kan du som tittare behöva göra en ny kanalsökning efter kl. 18.00.

Behöver jag köpa en ny TV?

De flesta TV-apparater och digitalboxar från ca. 2010 och framåt har stöd för den nya tekniken. Om du är osäker på vad som gäller för din mottagare, gör en kanalsökning och gå därefter till kanalplats 88. Om du ser en testkanalen (en grön informationsskylt och ett brusande ljud) på kanalplats 88 så är din TV/digitalbox kompatibel med MPEG-4. Om du inte ser testkanalen på kanalplats 88 behöver din mottagare bytas ut.

 

Läs mer på https://www.teracom.se/privat/tv/MPEG4migration/mpeg-4-migration–sa-har-paverkas-tittarna/.

 

 


IP-förändring – publik IP till privat IP

Mediateknik har nu börjat att dela ut privata IP-adresser. Tidigare har alla haft publika IP-adresser. Skiftet görs i etapper och nät för nät så det är inte säkert att just din anslutning blivit ändrad ännu.

Vad detta innebär är att t.ex. din router får en IP som börjar på 10.xx.xx.xx. Denna adress fungerar lika bra att surfa på som en publik IP då vi gör om den till en publik IP på vägen ut mot internet.

Alla molntjänster fungerar som vanligt. Uppkoppling med VPN till jobb eller annan VPN för geo-location eller anonymisering fungerar också som vanligt. Det innebär också ett bättre skydd mot angrepp från omvärlden.

De allra flesta saker såsom hemautomation och kamerasystem m.m. fungerar alldeles utmärkt via privat IP.

Det som inte kommer att fungera är om man själv har en VPN-server hemma som man ansluter till när man t.ex. är på semester i Spanien och vill kolla på SVT-play. Detsamma gäller andra servrar som man har lokalt men inte uppkopplade mot molntjänst.

Då behöver man en publik IP-adress och det ordnar vi utan kostnad och du som kund kan själv administrera detta genom att du loggar in på din portalsida. Har du en privat IP och vill göra om till publik så behöver du göra detta hemma genom portalen, det fungerar inte att byta om du t.ex. gör det på jobbet eller via mobilsurf. Till portalsidan!

Varför gör Mediateknik såhär?

Det är brist på den version av IP-adresser som används idag (IPv4). Nästa version IPv6 har vi också tillgång till men eftersom andra websiter inte är redo så får vi vänta. För att hantera denna brist delar vi istället ut privata IP-adresser och när en session mot internet startas så får den låna en publik IP för denna session. Det kommer att finnas en stor pool med publika IP-adresser och varje publik IP-adress kan hantera många sessioner från flera privata IP-adresser.